Kranio-Sakral-Terapi

(i daglig tale KST)
Book tid

Kranio-sakral terapi hos mig

Kranio-sakral terapi er en meget blid, smertefri og præcis behandling, hvor jeg med bittesmå bevægelser på kraniet, ansigtet, i munden, nakken, rygsøjlen, bækkenet, korsbenet og halebenet har mulighed for at arbejde med det kranio-sakrale system og nervesystemet.

På den måde bliver hele kroppen involveret.

Behandlingen kan tåles af alle uanset alder.

Kranio-sakral terapi støtter din krops naturlige evne til at genoprette balance og harmoni, når du har brug for hjælp til blandt andet:

Gener efter hjernerystelse, piskesmæld, hovedpine og migræne, spændinger og smerter i nakken, rygsmerter, gener efter slag eller fald, gener efter operationer, medicin, fysisk/psykisk chok, ulykker og stress-symptomer – og meget mere.

Jeg arbejder efter princippet Less is More, for jo lettere og blødere der arbejdes med kroppen, jo bedre kan den reagere, komme i balance og hele op.

Hvad kunderne oplever efter Kranio-sakral terapi
 • At kroppen “kommer på plads”
 • Færre smerter eller ingen smerter efter behandlingen
 • Mere energi, ro i kroppen og lettere ved at kunne bevæge sig
 • Afstresset og frisk i hovedet
Hvilke symptomer kommer kunderne med?

Det er meget forskelligt, men her er nogle udpluk:

 • Gener efter trafikuheld eller andre faldulykker: hjernerystelse, piskesmældsgener, buler, traumer fysisk/psykisk
 • Kæbespændinger, klikken i kæben, ondt i tænderne
 • Sportsskader: forvridning, forstrækning, arvæv
 • Rygproblemer alt fra hold i nakken/ryggen, hekseskud, efterfødselsgener og til modic forandringer
 • Stress relaterede symptomer: hovedpine, spændinger og smerter i kroppen, dårlig søvnmønster, glemsomhed, koncentrationsbesvær, overbekymring
Hvordan foregår behandlingen?

Journal og andet:

Først taler vi sammen om formålet med behandlingen og jeg noterer stamoplysninger til journalen og du udfylder en Samtykkeerklæring (GDPR). Alt hvad vi taler om forbliver mellem os, da jeg har tavshedspligt. Du udfører nogle enkle øvelser for at teste bevægeligheden i kroppen. Dette for at give mig en ide om hvordan bevægelserne i rygsøjlen og din krop er før behandlingen, så der er et sammenligningsgrundlag.

Du har et rent lagen eller et tæppe med til at lægge over dig.

Teknik:

Selve behandlingen består af forskellige teknikker, hvor “det blide tryk”, på cirka 5 gram, bruges specielle steder på kraniet, ansigtet, nakken, rygsøjlen, bækken, korsben og haleben. Behandlingen kan tåles af alle uanset alder, da metoden er så blid.

Hvor mange behandlinger skal man have?

Det anbefales, at du modtager behandling i et forløb på 4 gange med 1-2 ugers mellemrum, for at du får det optimale ud af behandlingen og din investering. Derefter vurderes om du har brug for flere behandlinger, og hvor ofte du skal komme.

Påklædning:

T-shirt uden krave og bløde bukser

Før og efter behandlingen:

Rigeligt væske (vand, urtete) både før og efter behandlingen. Mit råd er at tage det roligt efter behandlinge, gå en lille tur inden du tager videre og hvis du kan, evt. tage en lur, når du kommer hjem.

Bindevævsmassage og kranio-sakral terapi

Udover kranio-sakral terapi bruger jeg også BindevævsTeknik, som er en særlig blid form for bindevævsmassage, som Stanley Rosenberg har udviklet.

Denne form for bindevævsmassage går hånd i hånd med kranio-sakral terapien, så derfor bruger jeg den altid,  når jeg arbejder med klienter i min klinik i Lyngby og Glostrup.

Her finder du mig

Mød mig til Kranio-sakral terapi alene eller i kombination med nogle af de andre behandlingsformer, jeg er certificeret i.

LYNGBY:

Min klinik ligger i rolige omgivelser i Lyngby Behandlerhus. Her er gode ventefaciliteter og parkeringsmulighed lige uden for huset.

GLOSTRUP:

Jeg har udvidet min klinik, så du også kan få behandling i Glostrup Fritidscenter og svømmehal. Også her er der gratis parkering og nem adgang til klinikken.

Klik for Adresser til klinikken

Priser og tidsbestilling

Du finder alle oplysninger om priser, forløb, klippekort og tidsbestilling til kranio-sakral terapi på min klinik i Lyngby og Glostrup her.

Sådan foregår behandlingen

 • Det ultra lette tryk, som bruges i kranio-sakral terapi er cirka 5 gram. Det bruges på kraniet, ansigtet, i munden, nakken, rygsøjlen, bækken, korsben og haleben. 
 • Ofte starter jeg fra fødderne og mærker, hvordan din krop har det. Jeg mærker, hvor fleksibel du er, hvor der er uro, og om der er et bestemt sted, din krop har mest brug for behandling. Er der det, så er det dér, jeg starter.
 • Udover kranio-sakral terapi arbejder jeg også med bindevævsteknik, da det er helt fantastisk, så det er en fast del af alle mine behandlinger, ja, man kan faktisk ikke undgå at arbejde med bindevævet, da det binder kroppen sammen.
 • Jeg arbejder altid via kontakt med huden, og derfor vil jeg også altid komme til at arbejde med nervesystemet. Nervesystemet sender, opsamler, og kontrollerer signaler i kroppen for eksempel signaler til vores sanser, muskler og led, lymfesystemet, blodforsyningen og hormonsystemet. På den måde vil hele din krop blive involveret og være med i behandlingen. 

Efter behandlingen

 • Efter Kranio-sakral behandlingen bevæger du dig lidt rundt i lokalet, så du kan mærke forandringerne i din krop. Og vi taler kort om, hvordan du har det, så jeg med ro kan sende dig ud i hverdagen igen. 
 • Det kan være en god idé at gå en lille tur, inden du tager videre i dit liv.
 • Drik også gerne en del vand eller urtete. Tag det i det hele taget roligt resten af dagen, og tag allerhelst også en lille lur. På den måde giver du din krop mulighed for at arbejde videre med de ting, der er sat i gang under behandlingen. 

Effekten af Kranio-sakral terapi

 • De fleste vil kunne mærke at kroppen arbejder de næste 2-4 dage. 
 • Nogle mærker, at de får mere energi efter en behandling med Kranio-sakral terapi, bliver lettere i kroppen, kan bevæge sig mere smidigt, og at smerterne letter. Andre mærker de får mere mentalt overskud. 
 • Andre bliver måske trætte, mærker lidt uro i kroppen, som om de har være til træning, andre igen kan få lidt hovedpine og få smerter i det område der er arbejdet med. Dette kaldes for “førstegangforværring”. Følelsen vil forsvinde efter nogle dage. Herefter vender det, og du vil få det bedre. 
 • Det er altså meget forskelligt, hvordan den enkelte krop reagerer.

Hvorfor hedder det Kranio-sakral terapi?

Det er nok ikke de fleste, der bruger latin i dagens Danmark. Så når du hører ordet Kranio-sakral terapi, synes du måske, at det lyder lidt mærkeligt og måske også en smule mystisk. Så derfor kommer der lige en lille forklaring.

Det lidt krøllede ord – Kranio-sakral terapi – kan være svært at udtale. Det er sammensat af 2 ord fra 2 knogler nemlig: kranio fra kraniet, og sakral fra korsbenet, som på latin hedder sacrum. Hvis vi så tilsætter terapi – altså at arbejde med den del af kroppen, der befinder sig imellem de 2 dele -, så lander vi på Kranio-sakral terapi.

Hvor stammer Kranio-sakral terapien fra?

Kranio-sakral terapi har rødder i Osteopatien, som den amerikanske læge Andrew Taylor Still udviklede sidst i 1800-tallet. Han var interesseret i både kroppens anatomi og fysiologi, og han udviklede en ny manuel terapiform, som han kaldte Osteopati.

Osteopatien ser på kroppen ud fra sammenhængen mellem form og funktion og ved at korrigere strukturelle ubalancer i muskel/skeletsystemet mente han, at de fleste sygdomme kunne blive helbredt, da blodcirkulationen og nervernes styrke på den måde bliver genoprettet.

Han oprettede i 1892 den første osteopatiske skole, The American School of Osteopathy i Missouri, USA.

Derfra og til i dag har der været mange arbejdsomme og visionære mænd og kvinder, der har arbejdet med at undersøge og arbejde sig frem til den Kranio-sakrale terapi, som vi kender i dag.

Begrebet Kranio-sakral terapi bliver for første gang brug i 1983 hvor bogen ”Craniosacral Therapy”, som Upledger skrev sammen med Jon D. Vredevoogd (1943-2013), blev udgivet.

Kranio-sakral terapi i Danmark

Her i Danmark fik vi kendskab til og glæde af Kranio-sakral terapien i 1986, da Stanley Rosenberg (1940- ) og Trine Rosenberg introducerede den, efter de havde taget kurser i Kranio-sakral terapi hos Upledger i USA. Stanley og Trine Rosenberg var de første til at undervise i Kranio-sakral terapi her i Danmark.

Trine Rosenberg er indehaver af KST Akademiet i Silkeborg, og Stanley Rosenberg var indehaver af Stanley Rosenberg Instituttet i henholdsvis København og Silkeborg indtil 2012.

Stanley Rosenberg fordybede sig i Sutherlands og Magouns metoder og mødte i 1993 den franske osteopat Alain Gehin (1934- ). Gehins arbejde er primært fokuseret på at sikre god, fri og fleksibel bevægelse i de enkelte kranieknogler.

Gehin taler om at hjælpe kraniets knogler til større bevægelse og derved skabe bedre cirkulation af blod til og fra hjernen og derved bedre cirkulation af den væske, som omgiver selve hjernen – cerebrospinalvæsken (hjernevæsken).

Stanley observerede, at Gehins teknikker skabte nogle andre resultater. Nervesystemet blev hjulpet til en endnu bedre funktion end tidligere, og endvidere var det muligt at arbejde helt præcist med hver enkelt knogles mange flader. De metoder underviste Stanley de øvrige undervisere på Stanley Rosenberg-Instituttet i.

Teknikken i den Kranio-sakral terapi, jeg anvender i min klinik, har jeg lært af underviserne på Fulcrum Institute og Stanley Rosenberg-Instituttet.

Traditionen, forskningen og udviklingen fortsætter heldigvis stadig, og der er en række nulevende ildsjæle inden for terapien, bl.a. Marc Pick (1948- ), Charles Ridley (1954-), James Jealous (1943- ), Hugh Milne (1948- ), Franklyn Sills (1947- ), Benjamin Shield og Mike Boxhall (1930-2019).

 

KST – anerkendt af Sundhedsstyrelsen

Kranio-sakral terapi praktiseres og undervises nu i store dele af verden, og stadig flere mennesker søger kranio-sakral terapi som behandlingsform.

Kranio-sakral terapi blev anerkendt af Sundhedsstyrelsen i 2008 som en del af RAB (Registreret Alternativ Behandler) ordningen.

Jeg arbejder efter princippet Less is More, for jo lettere og blødere der arbejdes med kroppen, jo bedre kan den reagere, komme i balance og hele op.

Andres
oplevelser

Jeg kan cykle små ture igen – og det er virkeligt stort for mig med fibromyalgi

Kranio-sakral terapi er helt, helt anderledes med sine blide berøringer, end nogle af de andre ting jeg tidligere har prøvet. Allerede fra første behandling kunne jeg mærke, hvordan kranio-sakral behandlingen arbejdede i dybden i min krop. I de seneste  fire år før jeg kom til klinikken, havde jeg ikke kunnet cykle pga. smerter i hofter, ryg og ben. Efter få behandlinger hos Heidi, er jeg nu begyndt at kunne cykle små ture et par gange om ugen. Det er virkelig en stor forbedring for mig, og det giver mig helt sikkert en tro på, at flere gode ting er på vej i forhold til behandlingen.

//Heidi

”Når skepsis bliver gjort til skamme”

Jeg ved ikke hvordan det kan lade sig gøre, men må indrømme at min skepsis virkelig er blevet gjort til skamme. Behandlingen for pollenallergi har været meget professionel og det handler ikke om at hjernen skal snydes til at tro på behandlingen.. Overhovedet ikke! Det kan mærkes tydeligt hvor og hvordan der arbejdes i kroppen. Imponerende!!

Og så har jeg slet ikke nævnt at de problemer jeg havde med skulder og nakke også blev afhjulpet.....

//Casper